Pelaser Oy on kevään 2024 aikana ollut mukana Kauppakamarin ilmasto-ohjelmassa, jossa Kauppakamarin kumppanina on mukana LähiTapiola. Ohjelman tavoitteena on ollut auttaa pk-yrityksiä ilmastotyössä ja saada aikaan päästövähennyksiä. Ohjelmassa oli tarkoitus laskea hiilijalanjälki Scope 1:n ja Scope 2:n osalta kevään 2024 aikana. Useat ilmasto-ohjelmassa mukana olleet yritykset saivat myös päästövähennykset laskettua. Mukana oli myös Pelaser Oy. Ohessa Pelaserin hiilijalanjälki laskettu-merkki.

Syksyn osalta ohjelmassa olisi Scope 3:n lisääminen hiilijalanjälkilaskelmaan. Teollisissa yrityksissä suurin osa päästöistä tulee nimenomaan Scope 3:n alueelta. Tältä osin myös toimenpiteet Scope 3:n päästöjen vähentämiseksi ovat keskeisessä roolissa Pelaserin kokonaispäästöjen osalta.

Päähuomio Kauppakamarin ilmasto-ohjelman osalta on ohjelman laatimisessa päästöjen vähentämiseksi. Päästöjen vähentämisen osalta merkittäviä päästökohteita ovat fossiilivapaa / vihreä teräs ja sen käytön kasvu, logistiikka niin raaka-aineiden osalta kuljetuksissa Pelaserille kuin myös valmiiden tuotteiden kuljetukset asiakkaille sekä valmistusprosessissa käytettävien valmistuslaitteiden päästöt kokonaisuudessaan.

Merkittäviä vähennyksiä päästöihin tapahtunee esim. tehdashallien ja tuotantolaitteiden jäähdytyksen sekä tilojen lämmityksen osalta. Lämmöntalteenotto ym. vastaavat ratkaisut tulevat olemaan merkittävämmässä roolissa jatkossa. Näilläkin toimenpiteillä voi olla huomattavan suuria vaikutuksia Pelaserin päästövähennyksiin.

Asetamme syksyllä tavoitteita päästövähennyksille ja asetamme myös tavoitteen toiminnan hiilineutraliuden suhteen. Ajan myötä tavoitteiden muuttuessa yhä realistisemmiksi tarkennetaan asetettua aikataulua tarvittaessa.